Хиляди активисти излязоха на протест срещу . Стигна се и до сблъсъци

...
Хиляди активисти излязоха на протест срещу . Стигна се и до сблъсъци
Коментари Харесай

Сълзотворен газ за жените в Турция, които защитават Истанбулската конвенция |

Хиляди деятели излязоха на митинг срещу . Стигна се и до конфликти с полицията, след което стачкуващите бяха разпръснати със сълзотворен газ.

През март Ердоган разгласи, че Истанбулската спогодба е " отвлечена " от тези, " които се пробват да възстановяват хомосексуалността - което е несъвместимо със обществените и фамилните полезности на Турция ". В края на април пък беше обнародван и президентският декрет, с който Турция се отказва от интернационалния контракт с публично име Конвенция на Съвета на Европа за предварителна защита и битка с насилието над дами и домашното принуждение, считано от 1 юли.

Протестите

Над 1000 души, множеството от които дами, през вчерашния ден стачкуваха в централната част на Истанбул. Протести имаше и в други огромни градове, като главното искане на протестиращите е връщане към Истанбулската спогодба. Демонстрациите минаха под мотото " За нас не е завършило " и " Няма да се откажем от Истанбулската спогодба ", предава Асошиейтед прес.

Протестът в Истанбул в началото е бил охраняван от полицията. След малко шествие обаче служителите на реда са поискали стачкуващите да се разпилян, употребявали са и сълзотворен газ, написа в " Туитър "  Милена Буюм от " Amnesty International " Турция.

Алтернатива на Истанбулската спогодба

В знак на митинг против отдръпването от конвенцията и взаимност с дамите три опозиционни партии напуснаха Народното събрание. Това се случи на фона на оповестяването на новия " План за деяние за битка с насилието над дами ". 

Въпросният проект беше разгласен от президента Реджеп Тайип Ердоган, който съобщи, че " битката против насилието над дами не е почнала с Истанбулската спогодба и няма да приключи с отдръпването ни от нея ".

Домашното принуждение

Проблемът с домашното принуждение в Турция е голям. Според данни на организацията " We Stop Femicide " от началото на годината в страната са убити 189 дами, а през предходната година - 409. 

По данни на Световната здравна организация 38% от дамите в страната са обект на принуждение от колегата си. В Европа този % е 25.

Това е и повода отдръпването на страната от конвенцията да бъде признато като стъпка назад в битката с домашното принуждение. 

" След среднощ през днешния ден Турция загърби златния стандарт за сигурност на дамите и девойките. Оттеглянето изпраща неразумно и рисково обръщение към причинителите, които злоупотребяват, осакатяват и убиват: че те могат да продължат да вършат това безнаказано ", съобщи генералният секретар на " Amnesty International "  Агнес Каламард.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР